Folkekjært merke vender hjem

Folkekjært merke vender hjem
Sportsutstyrsmerket Odlo har vendt tilbake til sine norske røtter etter over 30 år i Sveits. Arv og tradisjon har alltid stått sentralt i selskapet, noe de elegant kombinerer med innovasjon, funksjonalitet og mote. Nå runder flaggskipet i Bogstadveien snart ett år, som en sentral del av den norske gjenerobringen.
Tekst Tjalfe Oure Foto Tjalfe Oure og privat
– Vær sikker på at du alltid er et skritt foran, var mottoet til grunnlegger Odd Roar Lofterød. En filosofi og en standard som har vært forankret i merkevaren siden den ble grunnlagt i 1946. I dag er Odlo fortsatt inspirert av Lofterøds lidenskap for å flytte grenser og ønsket om å forbedre enhver friluftsopplevelse.
Odlo har aldri glemt hvor de kommer fra og hva de står for. Siden begynnelsen har de produsert teknisk og innovativt sportstøy. De har alltid ligget helt i toppen, ett skritt foran, særlig når det gjelder sportsundertøy. Her står de bak flere banebrytende teknologier, som pustende og isolerende materialer og lag på lag-systemer.
Fram til 1986, da de flyttet hovedkontoret til Sveits for å satse større internasjonalt, var Odlo å se overalt i Norge. Fra turstiene og skiløypene i Nordmarka til fjelltoppene og dalene i Lofoten. Klærne ble brukt av alle: småbarn og besteforeldre, mosjonister og olympiere.
Da de flyttet til Sveits, styrket Odlo sitt internasjonale brand og ble kjent over hele verden, men tilstedeværelsen i Norge ble svekket, og andre sports- og friluftsmerker tok over det norske markedet.

Butikksjef på Odlo Bogstadveien Nicolas Ross ønsker å inspirere folk til å komme seg ut i naturen.
Tilbake i Norge
Veien har gått fra en norsk gründeridé til en global merkevare, og er nå tilbake der det hele startet.
De siste årene har Odlo jobbet målrettet for å gjenvinne det norske markedet. I 2020 ble firmaet kjøpt opp av norske Monte Rosa Sports Holding AG, et firma som også eier ullmerket Janus og seilermerket Henry Lloyd. I mai 2024 åpnet de flaggskipsbutikken på Bogstadveien 4, der de selger alle tre merkene. Franske Nicolas Ross er daglig leder for denne butikken, som står i spissen for Odlos nysatsing i Norge.
– Jobben min er å gjenvinne det norske markedet. Våre produkter kombinerer ytelse, funksjonalitet og mote. I tillegg tar de vare på historien, samtidig som de er innovative og fremoverlente. Vi har fortsatt sportsundertøy i verdensklasse, i tillegg til et bredt spekter av annet utstyr designet for multisportutøvere som vil ut i den norske naturen
Nicolas kom til Norge i 2011 og ble fort forelsket i naturen her. Han har en stor entusiasme for friluftsliv og trening, en interesse han deler med flere av butikkens ansatte.
– I butikken er vi et lidenskapelig og dyktig team som alle bruker Odlo-utstyr på fritiden. Vi elsker å møte kunder og hjelpe dem med å finne utstyr som passer til dem og deres mål. Jeg elsker samtalene jeg har med kundene om reisedestinasjoner, treningsmål og utstyr. Vi ønsker å knytte merket til klassiske norske friluftsteder.

I Odlo butikken blir kundene møtt av hyggelige og lidenskapelige ansatte.
Unikt tilbud
En fellesnevner for Odlo, Janus og Henry Lloyd er at de alle er merker med en rik historie. De har hovedfokus på utendørsaktivitet og er opptatt av funksjonalitet, ytelse og mote. De utfyller hverandre godt og sørger for at butikken er attraktiv hele året. Uansett når, hvor og hvordan du tenker å dra på tur, kan du først dra til Bogstadveien 4 for å finne det perfekte utstyret.
– Butikken runder snart ett år, og vi er veldig fornøyde. Fusjonen av de tre merkene har gått veldig bra og gir et unikt tilbud til kundene. For folk som søker mot kysten og havet har vi Henry Lloyd, og for alle andre steder har vi Odlo. Janus produserer ull av høyeste kvalitet, som du finner i klærne til alle tre merkene, og som gjør at de kan brukes året rundt, forteller Nicolas.

Nicolas Ross på toppen av Val d’Isère. Med full Odlo bekledning er slike turer null problem.
«There is more out there»
Så snart Nicolas har mulighet, drar han vekk fra byen. Vekk fra folkemengdene, tutingen og de store byggene. Vekk fra bråk, eksoslukt og lysforurensning. Han elsker å søke inn mot stillheten, trærne og fjellene. Inn der han kan høre bekken bruse, merke brisen og utforske fritt terreng.
– Jeg teller hver meter med asfalt jeg må passere før jeg kommer ut i Nordmarka. Jeg vet hvor mange av de meterne det er fra forskjellige steder i Oslo, sier han.
Ofte er det korte turer inn i Nesodd- eller Nordmarka. Andre ganger er han på de lengre reiseveiene til Telemark, Hardangervidda eller Finse. En gang i året reiser han 175 km fra storbyen for å løpe opp Gaustatoppen fra Rjukan.
– Det er blitt en tradisjon for meg. Opp og ned er det cirka 21 kilometer, men siden vi klatrer nesten 1700 høydemeter, vil jeg ikke kalle det en halvmaraton. Det tar fort fem timer å gjennomføre.
Turen opp Telemarks høyeste fjell er krevende. En ting er terrenget, der de beveger seg gjennom bratte og steinete partier. En annen ting er det skiftende været.
– Det kan være sommer og sol i bunnen, men vinter og snø på toppen. Hvis jeg ikke har på meg de riktige klærne, blir turen på ingen måte hyggelig, forteller Nicolas.

Den nye vår/sommer kolleksjonen til Odlo er på plass i butikken. De ansatte har allerede hatt stor glede av produktene.
Perfekte for slike turer
Klærne til Odlo sørger for at Nicolas får en komfortabel løpetur fra Rjukan og opp til Gaustatoppen. De lette ullklærne sørger for at det verken blir for varmt i bunnen eller for kaldt på toppen.
– T-skjortene i ull er perfekte for slike turer. De er lette og gode å løpe i, og når været blir kaldere, holder stoffet på varmen. I tillegg får de meg til å se bra ut, sier Nicolas med et smil.
Det er her både Nicolas og Odlo hører hjemme. I den norske naturen. Fra de dypeste dalene til de høyeste fjelltoppene. Merket håper å inspirere flere folk til å komme seg ut og oppdage de fysiske og mentale fordelene ved et liv utendørs. Det finnes mer der ute.
Odlo Store Oslo | Bogstadveien 4
41 26 58 39 | www.odlo.com