HANDEL FRA MAJORSTUEN TIL SLOTTET

Fellesskap for et friskere liv

Current Image
cloudImage

Villaen «Rolighet» på Briskeby, huser i dag Norsk Revmatikerforbund

Siden 1951 har Norsk Revmatikerforbund (NRF) jobbet målrettet for å bedre livskvaliteten til mennesker med revmatisk sykdom og muskel- og skjelettplager.

Tekst Thea Hermansen Foto Thea Hermansen og Erik Hansen

Med slagordet «Sammen for et friskere liv» er forbundet en sentral stemme i samfunnsdebatten. Fra basen på Briskeby fremmer de både psykisk og fysisk helse gjennom sine over 200 lokallag. Forbundsleder Marleen Rones forteller om hvordan medlemmene finner både fysisk styrke og sosial støtte i disse lokallagene.

cloudImage

Livlige lokallag
– Vi jobber for at alle med muskel- og skjelettplager skal få den oppfølgingen de trenger for å leve et så friskt og godt liv som mulig, sier Marleen Rones, forbundsleder i Norsk Revmatikerforbund.
– Målet vårt er høy livskvalitet, selv med kroniske sykdommer, og vi kan være en viktig støttespiller!
En av de viktigste måtene NRF når ut til medlemmene sine på, er gjennom et mangfold av aktiviteter i lokallagene. Disse inkluderer blant annet kvalitetssikret bassengtrening, turgrupper, yoga og andre helsefremmende tiltak.
– Lokallagene er selve hjertet i forbundet. Det er her medlemmene våre møtes og deltar i aktiviteter som kanskje ikke alltid er tilgjengelige via det offentlige helsevesenet, forteller Rones.

cloudImage

Forbundsleder Marleen Rones.


Styrken i fellesskapet
For mennesker som lever med kronisk sykdom, er fellesskap og støtte avgjørende for å motvirke ensomhet. En historie fra Elverum illustrerer kraften i fellesskapet. En kvinne i 70-årene har i flere år deltatt på bassengtrening, og hun opplevde både fysisk styrke og sosial tilhørighet der. Etter en innleggelse på sykehus, kom hun raskt i gang med rehabiliteringen – takket være det sterke fysiske grunnlaget hun hadde fra bassengtreningen.
– I dag er hun tilbake i bassenget, der hun igjen kan le, styrke kroppen og være en del av fellesskapet, sier Rones.
For mange er medlemsaktivitetene mer enn bare et sosialt møtepunkt. Det er et sted for mestring, styrking av både fysisk og mental helse, og en kilde til kunnskap.
– Jeg har selv fibromyalgi, og min sønn har leddgikt. For oss har medlemskapet i Norsk Revmatikerforbund vært helt avgjørende. Å møte andre foreldre i samme situasjon, da sønnen min var liten, var utrolig viktig. Vi kunne dele erfaringer, gi hverandre støtte, og fellesskapet ga oss en følelse av tilhørighet. På ungdomshelg eller familiesamling kjente han på tilhørighet og følelsen av å være annerledes slapp litt tak.

cloudImage

Bassengtrening for fysisk styrke og sosial tilhørighet i Sagene bad.

For et friskere og mer inkluderende samfunn
Norsk Revmatikerforbund er mer enn bare en arena for fellesskap. Forbundet arbeider aktivt for økt forståelse i samfunnet for usynlige sykdommer.
– Det er vanskelig for mange å forstå en usynlig sykdom. Derfor jobber vi for å skape et rausere samfunn med mindre fordommer. På skolen, på arbeidsplassen og i samfunnet generelt må vi skape rom for å være annerledes, sier Rones.
I tiden fremover satser NRF videre med prosjektet «Kronisk kompe­tanse», som handler om tilrettelegging for mennesker med kroniske sykdommer i arbeidslivet. I tillegg til vil det være fokus på «Friskliv», der fysisk aktivitet er en viktig del av behandlingen ved revmatiske sykdommer og muskel- og skjelettplager.
Norsk Revmatikerforbund er en viktig aktør i arbeidet med å fremme helse, fellesskap og forståelse for mennesker med revmatiske sykdommer og muskel- og skjelettplager.
– Vi er aktive på sosiale medier, blant annet på Facebook og Instagram. Vi har også vår egen podcast, Revmapodden, og et medlemsblad. Men aller viktigst er arbeidet vi gjør i lokallagene. Det er der medlemmene våre er, avslutter Rones.

cloudImage

Smilene sitter løst hos de ansatte i NRF. Fra venstre: Marleen Rones,Ann Kristin Bakke,Sigrun Karin Rodal, Camilla Stabell (sittende), Nayana Geetha Ravi (sittende) og Håkon Aas.

Briskebys grønne lunge
Forbundet holder til på Briskeby, i en elegant villa i nyrenessansestil fra slutten av 1800-tallet. Den har tidligere vært hjem for prominente familier, blant annet bryggerieierne Frydenlund og familien Young. Oslo kommune overtok eiendommen i 1965, og inngikk da avtale med Norsk Revmatikerforbund som siden har holdt til i eiendommen. Den nydelige lille parken som ligger nedenfor huset heter Langaardsløkken, og er flittig brukt av nabolaget.

Norsk Revmatikerforbund | Professor Dahls gate 32
22 54 76 00 | www.revmatiker.no

© 2024 Majorstuen & Bogstadveien Næringsforening.
All Rights Reserved.